07. september 2024
Facebook
pondelok, 08 júl 2024 19:00

Ruský rozsiahly raketový útok zasiahol najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve, hlásia desiatky mŕtvych aj zranených (foto)

Written by 
Rate this item
(0 votes)

8.7.2024 (SITA.sk) -

  • aktualizované 8. júla, 17:53
Rusko v pondelok vykonalo rozsiahly raketový útok na Ukrajinu. Terčom sa stalo aj hlavné mesto Kyjev či Kryvyj Rih v Dnipropetrovskej oblasti. Útok si vyžiadal aj obete na životoch. V ukrajinskej metropole pritom Rusi zasiahli najväčšiu detskú nemocnicu v krajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V Kyjeve o život prišlo podľa portálu Ukrajinská pravda osem ľudí a 15 utrpelo zranenia. Predpokladá sa, že ďalší ľudia sú pod troskami nemocnice.

Trosky z rakiet spôsobili požiare

Kyjevská samospráva informovala, že padajúce trosky, pravdepodobne zo zničených rakiet, v niektorých častiach Kyjeva spôsobili požiare. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal, že Rusi útočili v čase, keď bolo na uliciach mnoho ľudí. Podľa kyjivského starostu Vitalija Klička ešte stále vyhodnocujú následky útoku. V Kryvom Rihu zomrelo najmenej 10 ľudí. Okrem nich 31 osôb utrpelo zranenia, uviedol šéf mestskej samosprávy Oleksandr Vilkul.

Najväčšie bombardovanie za niekoľko mesiacov

Minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že útok v pondelok zabil naprieč Ukrajinou najmenej 20 ľudí a zhruba 50 ďalších zranil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že Rusko zaútočilo na päť miest viac ako 40 raketami rôznych druhov, pričom zasiahlo bytové domy aj verejnú infraštruktúru. Dodal, že kyjevská nemocnica Ochmatdyt je „jedna z najdôležitejších“ na Ukrajine a v celej Európe.

Svet by nemal mlčať

„Rusko nemôže nevedieť, kam smerujú jeho rakety, a musí niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje zločiny: voči ľuďom, voči deťom a voči ľudstvu ako celku,“ uviedol ukrajinský prezident v príspevku na komunikačnej platforme Telegram. „Je veľmi dôležité, aby svet o tom teraz nemlčal a aby každý videl, aké je Rusko a čo robí,“ dodal Zelenskyj. Pre Kyjev bol pondelkový útok najväčšie bombardovanie za niekoľko mesiacov. Útok podľa agentúry AP zahŕňal aj hypersonické rakety Kinžal.

NÚDCH ponúkol pomoc

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) ponúkol pomoc kyjevskej detskej nemocnici s umiestnením ťažko chorých detí. Informovala o tom hovorkyňa NÚDCH Zuzana Čižmáriková s tým, že na klinike sa už liečili deti z Ukrajiny. V pondelok 8. júla ráno po prvých informáciách o bombardovaní nemocnice v Kyjeve, sa prednostka kliniky Alexandra Kolenová spojila s medzinárodnou organizáciou St. Jude Global, ktorá v krízových situáciách hľadá aj možnosti ako pomôcť pacientom v krajinách, kde to situácia neumožňuje.

Bezpečné miesto pre deti

„Samozrejme citlivo vnímame situáciu, ktorá nastala. Už v roku 2022 sme prijali na našu kliniku pacientov aj s ich maminami. Vtedy bolo dôležité, aby sme v nim mohli umocniť pocit, že sú v bezpečí a že im poskytneme tú najlepšiu dostupnú liečbu a starostlivosť. Rovnako je tomu aj dnes. Ponuku sme dali hneď ráno a ak bude treba sme pripravení na príjem pacientov," povedala prednostka kliniky. „Vhodné prostredie pre detského pacienta a pocit rodiča, že ich dieťa je na bezpečnom mieste, kde nájde potrebnú pomoc a starostlivosť musí byť pre nás prvoradá. Naším cieľom je poskytnúť okamžitú podporu tým najzraniteľnejším - deťom, ktoré sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii a ak bude treba, vedia sa kolegovia na nás obrátiť aj v prípade iných diagnóz," dodal riaditeľ nemocnice Peter Bartoň. Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júli 2024 (fotografie)



Viac k témam: Raketa typu Kinžal, Raketový útok, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský minister vnútra, Ukrajinský prezident, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Ruský rozsiahly raketový útok zasiahol najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve, hlásia desiatky mŕtvych aj zranených (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 39 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner